Menu

Nieuws

20/11/2018

PurePUR, de meest milieuvriendelijke PU-isolatie ooit!

Achtergrondinformatie PUR/PurePUR isolatie.

 Wordt PUR alleen gebruikt voor isolatie?

Polyurethaan (PUR) is een veelvuldig gebruikt materiaal met bijzonder goede eigenschappen. Het is zeer sterk, duurzaam, en het is onze leefomgeving een onmisbaar product geworden. In vele gevallen kiezen we er niet voor om het te gebruiken, maar ons huis en onze auto steken er vol van. Het is de basis van onze matrassen, onze schoenen, de koelkast, je douchegordijn, de Maxi-Cosy en zelfs in medische instrumenten zoals verbandmiddelen en nieuwe hartkleppen. Vroeger gebruikte men het product zelfs in koel- en diepvrieskasten. Er is één situatie waarin we wel zelf kunnen kiezen om het product te gebruiken, en dat is bij de isolatie van onze woning. Isola was één van de uitvinders van het gebruik van PUR (Polyurethaan) als isolatiemateriaal, meer bepaald voor vloeren, zoldervloeren en kruipkelders.

Waarom spuiten we polyurethaan ter plekke op de werf?

PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul. Om ruimte te besparen en transport makkelijker te maken combineren we deze twee componenten pas op locatie. Het schuim vormt zich dus pas als de stoffen samen op de vloer worden gespoten. Om van isocyanaat en polyol het bekende PUR-schuim te maken voegen we een vloeistof, dat we blaasmiddel noemen, toe. Door de warmte van de reactie gaat deze ‘koken’ en bellen vormen. Deze bellen zorgen voor de typische structuur van PUR. Het ziet er uit als een mousse, maar is wel enorm sterk.

Sterkte is meteen het grote voordeel van gespoten PUR.

Met doorgedreven onderzoek in het Isola testlabo en door optimalisatie van onze machines en grondstoffen is nu gespoten PUR in uw vloer één van de sterkste materialen. Het kan een druk aan kan van minimaal 250 kiloPascal. Met andere woorden je mag op gespoten PUR maar liefst 25.493 kilogram per m² leggen zonder dat deze inzakt. Dit is beduidend hoger dan die van isolatieplaten met een druksterkte van 120 kPa.

Isola Belgium introduceert PurePUR, de 4de generatie PUR isolatie.

Om van isocyanaat en polyol het bekende PUR-schuim te maken voegen we een vloeistof, dat we blaasmiddel noemen, toe. Het blaasmiddel dat pur laat ‘schuimen’ was :

  • tot de jaren 80 dikwijls FREON (CFC) , bekend voor zijn enorm schadelijke impact op de ozonlaag.  (vandaar de (toen) terechte verhalen over het vervuilende karakter van PUR)
  • Vanaf de jaren 90 ontwikkelde de industrie dan ook een beter blaasmiddel genaamd HFC (2e en 3e generatie)
    • HFC = fluorkoolwaterstoffen
    • Deze betekenden een verbetering van de impact op de omgeving van 69,9% tot 79,7%

Onze leveranciers van grondstoffen en wij van Isola Belgium hechten enorm veel belang aan het in stand houden van ons milieu. In samenwerking met de labo’s van Synthesia en Honeywell introduceren we ’s werelds meest ecologische gespoten polyurethaan ooit, PurePUR dat dankzij een uniek blaasmiddel HFO (Poliuretan Spray S-383-HFO) nu alle normen ruimschoots halt. De gassen die nog vrijkomen bij het gebruik van HFO hebben helemaal geen negatieve impact meer op de opwarming van de aarde. De labotesten bewijzen de beste verbetering ooit mogelijk van 99,9% ten opzichte van de impact van CFC.

PurePUR, dé oplossing voor de toekomst.

Sinds 1 januari 2018 gebruikt Isola Belgium de meest ecologische gespoten isolatie ooit bij enkele geselecteerde testpartners in de bouwsector. Van elke werf werden uitgebreide stalen genomen en deze werden getest in het Isola labo en die van onafhankelijke bureaus. De resultaten zijn beter dan ooit.

  • (GWP) Global Warming Potential kleiner dan 1. (een aanduiding voor de mate waarin een broeikasgas kan bijdragen tot de klimaatverwarming.) met andere woorden géén impact meer.
  • Gelijke en zelfs betere druksterkte, en dus géén risico op verzakking en verbeterde stabiliteit. (Elke uitgevoerde werf wordt met labostalen gecontroleerd en zijn allemaal sterker dan isolatieplaten.)
  • PurePUR heeft dankzij het nieuwe HFO een nog betere thermische weerstand. Tot 4% meer isolerend voor dezelfde dikte van isolatie

CONCLUSIE

PurePUR van Isola Belgium is het eerste gespoten polyurethaan isolatiemateriaal dat meer dan de gevraagde wereldwijde milieunormen haalt.

                              - De strengste europese wetgeving (F-gas compliance) uitgevaardigd in 2014

                                 (terugdringen van HFC blaasmiddel tot maximaal 20% tegen 2030)

                               - Het Kyoto verdrag 2022.

Met PurePUR op basis van het blaasmiddel Poliuretan Spray S-383-HFO kiest Isola Belgium resoluut, gelet op alle bevestigde laboverslagen en druksterktegaranties, vanaf nu 15/11/2018 alle uitvoeringen met PurePUR te doen.

Hiermee is Isola Belgium de allereerste firma die 100% kiest voor de meest milieuvriendelijke oplossing voor uw isolatie.

(ter info ook de producenten van isolatieplaten dienen deze normen vanaf 2025 te halen)

Contacteer ons voor meer informatie of vrijblijvende afspraak met een expert. 0800/65 602